http://www.sosiaaliportti.fi/fi-FI/lastensuojelunkasikirja/tyoprosessi/huostaanotto/

Niin me kaikki haluamme uskoa että lapset otetaan huostaan vain ja ainoastaan silloin kuin on oikeasti tarpeellista ja kaikki muut keinot ovat käytetty lapsen kasvun ja kehityksen turvaamiseksi.

Mutta mitä tapahtuu käytännössä? Siitä halutaan vaieta. Lasteensuojeluun pettyneet vanhemmat halutaan vaientaa, kun ei haluta todeta sitä tosiasiaa ettei  lastensuojelukaan toimi moitteettomasti. Oli huostaanotolle tarvetta tai ei, niin sosiaalityöntekijöidenkin on noudatettava lakeja. 

 

Avohuollon tukitoimenpiteissä ei pitäisi säästellä, mutta parhaiten säästöä tulisi kun tukitoimet vastaisivat avun tarvetta ja niitä todellakin tarjottaisiin ilman loukkaavaa käytöstä vanhempia kohtaan. 

 

Sijaishuollon täytyy olla hyvin perusteltua ja myös sijaishuollossa on turvatta lapsen kasvu ja kehitys. Pahimmillaan lapsi joutuu ojasta allikkoon, tai taivaasta helvettiin.

 

Sosiaalityöntekijän tulisi osata kohdella asiakkaitaan ilman että ennakkoluulot ja asenteet paukkuvat asiakkaiden silmille. Ennakkoluulot ja asenteet eivät saisi myöskään vaikuttaa asioiden hoitoon ja päätösten tekoon.